Alt du skal vide om kroppens største organ; huden

Alt du skal vide om kroppens største organ; huden

Du spekulerer måske ikke videre over din hud og dens funktion. Men faktisk er huden ret interessant. Vidste du, at huden er kroppens suverænt største organ? Det samlede areal er i gennemsnit tæt på to m2 hos en voksen og vejer omtrent tre kg. Hudens primære opgave er at beskytte vores krop, og så består den af tre lag. Bliv klogere på hudens funktion og opbygning i denne artikel.

Din hud har mange evner og funktioner
Huden er en sjov størrelse. Umiddelbart tænker man jo ikke videre over den i hverdagen, men det burde man. Huden er nemlig virkelig et interessant bekendtskab, der passer på os døgnet rundt - så måske skylder vi huden lidt ekstra opmærksomhed. Faktisk er huden ikke bare vores største organ, den er også et sanseorgan. Det vil sige, den kan mærke berøring og smerte. Desuden har den en evne til at regulere kroppens temperatur og væskebalance. Når vi fryser, så trækker hudens bittesmå blodkar sig sammen for at holde på varmen. Har vi det derimod varmt, så udvider karrene sig, og huden afgiver varme og får kulør. Men det er langt fra det hele.

Huden registrerer temperatur og berøring
Huden er vores primære panser, når det kommer til ydre påvirkninger og mikroorganismer. Den består af et elastisk væv og millionvis af nerveender, der registrerer, når noget er koldt, varmt, smertefuldt eller behageligt. Desuden spiller huden en vigtig rolle i kroppens optagelse af D-vitamin, ligesom den beskytter legemet mod bakterier og infektioner. Huden består af hele tre lag med hver sin fantastiske funktion. I det følgende kan du læse nærmere om hudens opbygning.

Overhuden / Epidermis
Huden består af følgende tre lag: Overhuden (epidermis), læderhuden (dermis) og underhuden (subcutis). Hvert lag har sin egen funktion og celletype. Overhuden udgør hudens yderste (synlige) lag, og dens opgave er at beskytte os imod påvirkninger og mikroorganismer fra det miljø, vi befinder os i. Den er altså dit panser mod forurening, fremmede stoffer m.m. Overhuden er overraskende tynd med en tykkelse på højst 1 mm. I overhudens øverste lag, hornlaget, finder man primært døde hornceller og fedtstoffer, der hele tiden er under forandring, da overhudens dybere hudlag sørger for konstant fornyelse. Ved at bruge en skånsom og effektiv peeling, sørger du for at fjerne de døde hudceller og åbne porerne for indtagelse af plejende hudplejeprodukter, der er med til at beskytte din hud. 

Overhudens basal-lag
I det dybeste lag af den tynde overhud, også kaldet basal-laget, findes de hudceller, der deler sig og konstant erstatter de døde celler fra overhudens yderste lag. Nye celler er omtrent en måned om at bevæge opad og erstatte samt udstøde døde celler. Som vi bliver ældre mindskes denne funktion helt naturligt, som en del af aldringsprocessen. Derfor er det en god idé at bevare hudens spændstighed og ungdom med en plejende og nærende anti-age ansigtscreme, når man kommer lidt op i årene. En beskadiget hud med sprækker, revner, sår og tørhed er mindre modstandsdygtig overfor påvirkninger, og det er derfor vigtigt, at du passer godt på din hud, så den kan passe på dig! Du kan holde huden fugtig og beskyttet ved at anvende en plejende og vitaminrig serum. I overhuden dannes desuden hudens pigment, kaldet melanin. Det beskytter vores krop og organer mod farlige UV-stråler fra solen. Du skal dog sørge for at holde din hud beskyttet med solcreme for ikke at blive forbrændt, få pigmentforandringer i huden og beskadige cellerne.

Læderhuden / Dermis
Det midterste lag, læderhuden, består af fibre, blodkar, lymfekar, nerver og bindevæv. Det er også her, vores sved-og talgkirtler og hårrødder bor. Fibrene i læderhuden kaldes kollagen og elastin. De sørger for at holde huden smidig, elastisk, stærk og spændstig. Når huden ikke selv danner nok kollagen, så bliver den skrøbelig og slap. Du kan hjælpe dannelsen af kollagen på vej ved at anvende anti-aging produkter, der indeholder kollagen. På den måde holder du huden stærk, stram og spændstig. Læderhuden indeholder ydermere stoffer, der har til hensigt at binde vand til huden og holde den fugtig.

Underhuden / Subcutis
Det dybeste lag, underhuden, består af bindevævsceller, fedtceller og fedtvæv der isolerer varmen, og desuden virker støddæmpende og som depot for energi og væske. Vævet i underhuden er nemlig skrøbeligt og har et højt indhold af væske. Du kan være med til at opretholde væskebalancen i din hud, ved at tilføre plejende hudplejeprodukter med masser af fugt og vitaminer. Anvend f.eks Anti-Aging Face Cream fra Sanzi Beauty, som blandt andet indeholder Sodium Hyaluronate, der sørger for at binde fugten til huden.

Huden er beundringsværdig
Vi mærker mest til vores hud, når den er sårbar i form af skader, eller når vi har det varmt/ koldt. Desuden er vi ekstra opmærksomme på vores hud ved berøring og smerte. Men til dagligt beskæftiger de fleste af os nok mest med huden, når vi renser af morgen og aften. Vi bør sende kærlige tanker til vores hud dagligt. Alt i alt kan man kun beundre hudens mange vigtige funktioner og evne til at passe godt på vores legeme.

Læs også om de fem forskellige hudtyper, og find ud af hvilken hudtype du har.

 

 

 

Fortsæt med at læse

Kend din hudtype

Kend din hudtype

Bekæmp din rosacea og rødme med B3-vitamin

Bekæmp din rosacea og rødme med B3-vitamin

Optimal fugtbalance med Moisturizing Face Mask

Optimal fugtbalance med Moisturizing Face Mask