Hudpleje

Alt om hudtilstande

Alt om hudtilstande

Alt om hudtilstande – kender du din?

Du er født med en særlig hudtype, som du bevarer livet igennem. Din huds tilstand derimod kan sagtens ændre sig ofte. Hudprodukter, sol, frost, luftfugtighed og andre udefra kommende påvirkninger kan have indflydelse på din hudtilstand. Det samme gælder kost, væskeindtag, søvn og hormonsvingninger. Lyder det kompliceret? Så læs med her, hvor du kan blive klogere på de mest almindelige hudtilstande. Husk også, at vi har et stort udvalg af produkter til din hud.

Forskellen på hudtype og hudtilstand

Der findes 5 hudtyper: tør, fedtet, kombineret, balanceret og sensitiv hud. Du er født med en af disse hudtyper. Har du eksempelvis tør hud, så vil din hud sommetider alligevel føles fedtet eller måske irriteret. Det er fordi, din hudtilstand ændrer sig alt efter, hvad den udsættes for. Hvis du i en periode spiser meget fed og usund mad, vil du måske få uren hud, trods din hudtype er tør. Er du omvendt født med en fedtet hud, så kan den i perioder sagtens virke tør, fordi du ikke har drukket nok vand, og den dermed bliver dehydreret. 

Lyt efter hvad din hud fortæller dig

Huden er faktisk ret god til at kommunikere. Den fortæller os om dens tilstand ved at blive rød, tør, fedtet, irriteret eller på anden vis reagere. Hvis din hudtilstand ændrer sig, er det altså et vink med en vognstang fra din hud om, at der er en ubalance. Hvorvidt du skal gøre noget ved din hudtilstand, kommer i høj grad an på, om det kan behandles eller går over af sig selv. De fleste hudtilstande kan behandles. Er du eksempelvis blevet solskoldet, så lider du af en hudtilstand, hvor din hud er blevet beskadiget - men, hvor du kan gøre noget. Du kan anvende en aftersun, og holde dig i skyggen, bruge solhat og tøj, så du undgår yderligere eksponering af solen, samt bruge en solcreme eller en ansigtscreme med solfaktor. Lad os se nærmere på de mest almindelige hudtilstande, som kan ramme alle hudtyper i ny og næ.

Dehydreret hudtilstand

En dehydreret hudtilstand er ret hyppig. Langt de fleste har haft en kortere eller længere periode, hvor huden har været dehydreret. Årsagen til en dehydreret hud skal findes i væskebalancen. En dehydreret hud mangler ganske enkelt fugt og tørster derfor efter væske. Det er forholdsvis nemt at behandle denne hudtilstand. Dels ved at drikke rigeligt med vand, og dels ved at pleje huden med masser af fugt. Det kunne eksempelvis være en fugtgivende maske.

Kendetegn ved en dehydreret hudtilstand:

● Huden tørster efter fugt, og absorberer hurtigt hudprodukter.

● Du har i en periode drukket for lidt vand.

● Huden syner tør og lidt ekstra rynket i fugerne omkring øjne og mund.

● Tendens til rødme

Irriteret hudtilstand

En irriteret hudtilstand er noget, langt de fleste har været udsat for på et tidspunkt. Der er mange årsager til, at hudirritation kan opstå. Varme, kulde, sol, hudprodukter og kost er bare nogle af de bagvedliggende årsager, når du oplever at få en irriteret hud. En irriteret hud kommer til udtryk ved at være varm, rød, kløende, sviende eller på anden måde tydelig irriteret. Det kan være svært at vide præcis, hvad den irriterede hud skyldes. Men, du kan afhjælpe tilstanden ved at sørge for at spise sundt, drikke rigeligt, undgå for meget soleksponering og være forsigtig med nye hudplejeprodukter og kosmetik. Alle produkter fra Sanzi Beauty er uden parfume og derfor et godt valg, hvis du har en irriteret hud.

Kendetegn ved en irriteret hudtilstand:

● Huden klør og svier 

● Huden blusser op og føles varm

Pludselig opstået acne/ bumser

Tilstoppet hudtilstand

En tilstoppet hudtilstand betyder, at hudens porer er stoppet til med urenheder, der kommer til syne som hudorme eller bumser. Hudorme, også kaldet komedoner, viser sig som små sorte eller hvide prikker på hudoverfladen. De opstår som følge af en overproduktion af talg, også kaldet sebum, ofte i sammenhæng med en ændring i hormonbalancen. Bumser kan enten vise sig i hudens overflade som røde/gule eller mindre synlige bumser, under hudens overflade. Sidstnævnte er ofte ømme og føles som små buler i huden. Det er velkendt, at teenagere ofte kan være plaget af en tilstoppet hudtilstand, fordi hormonerne raser i kroppen. Men, denne hudtilstand kan også optræde på andre tidspunkter i livet. Du vil måske opleve at få tilstoppet hud i en alder af 30-40 år - det kan meget vel skyldes hormonelle ændringer eller stress. Også omkring menstruation og overgangsalder kan huden reagere ved at blive fedtet og tilstoppet på grund af de hormonelle forandringer. En tilstoppet hudtilstand har godt af at blive renset i dybden med milde renseprodukter og en peeling.

Kendetegn ved en tilstoppet hudtilstand:

● Synlige bumser i T-zonen som er rød/gule.

● Mindre synlige bumser, der føles bulede/ ømme og ikke er kommet op til hudens overflade endnu.

● Hudorme, der viser sig som små bitte hvide eller sorte prikker - ofte omkring næse/kinder.

Fejlbehandlet hudtilstand

En fejlbehandlet hud er en hud, der reagerer på at blive forkert analyseret - og dermed forkert behandlet. Denne hudtilstand opstår, når du har brugt et hudplejeprodukt, der ikke passer til din hudtype, eller har forsømt at pleje huden. 

Kendetegn ved en fejlbehandlet hudtilstand:

● En fedtet/olieret hud, som i dybden føles tør

● En tør hud, der omvendt mærkes fedtet i dybden

● En hud der nærmest er blevet immun overfor renseprodukter, og stadig syner fedtet efter afrensning.

Eksem i ansigtet

Måske kan du genkende en af de ovenstående hudtilstande, som er ret almindelige. En anden hudtilstand, der er værd at nævne er eksem. Der findes forskellige varianter af eksem, blandt andet atopisk eksem, børneeksem og kontaktallergisk eksem. Sidstnævnte er mest relevant, når det kommer til udslæt/ eksem i ansigtet, og skyldes brug af kosmetik, hårfarve eller parfume, som huden ikke tåler. Uanset hvilken hudtilstand, du kommer til at møde er der råd for, hvordan tilstanden behandles - og jo bedre du kender din hudtype, jo større chance er der for, at du behandler den rigtig.